Web TVPas

Sunday, November 8, 2009

Mangsa banjir semakin meningkat di Kelantan...

Mangsa banjir di Kelantan terus meningkat kepada 2,558 orang apabila lebih ramai mangsa banjir di kawasan Rantau Panjang dipindahkan berikutan paras air Sungai Golok kekal pada paras bahaya.

Seramai 2,031 mangsa banjir di negeri itu dipindahkan malam semalam.Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Negeri berkata jumlah itu meningkat apabila mangsa banjir di Pasir Mas terus bertambah kepada 2,190 orang berbanding malam tadi diikuti Machang (190), Tanah Merah (75), Tumpat (54) dan Kuala Krai (49).

Bacaan paras air Sungai Golok di Rantau Panjang pada pukul 9 pagi ini mencatatkan 10.29 meter (bahaya 9 meter) iaitu surut berbanding malam tadi 10.42 meter.

Limpahan air Sungai Golok itu turut melumpuhkan kegiatan harian penduduk dan peniaga di pekan Rantau Panjang yang merupakan Zon Bebas Cukai terkenal.

Sungai Kelantan di Kusial, Tanah Merah dan Tambatan Diraja di sini juga sudah surut di bawah paras bahaya dengan Kusial 14.91 meter (waspada 12 meter/bahaya 16 meter) dan Tambatan Diraja 4.11 meter (waspada 3 meter/bahaya 5 meter).

Tiada jalan utama yang dilaporkan ditutup kecuali jalan ke pusat percutian di Kampung Tikat, Pantai Cahaya Bulan yang masih ditutup kepada kenderaan ringan.

Cuaca di Kelantan pagi Ahad cerah. BERNAMA

pastpjp : kejadian banjir di pantai timur memang lumrah pada penghujung tahun. Pada saat ini...penoreh getah tidak boleh motong getah, para nelayan kena dok rumah dan baiki jala dan kapal yang rosak, para petani juga kena tukar profesion tangkap ikan darat...ha..waktu ini byklah ikan seperti ikan puyu, ikan sepat, haruan dan sebagainya. Namun tiap-tiap tahun ada sahaja jiwa yang terkorban. oleh itu pastpjp berpesan pada ibu bapa tgk2lah anak-anak itu. Jgn biarkan mereka terlalu asyik main banjir sampai terkorban jiwa..biarkan mereka menangis..jgn anda pula yg menangis..uhu uhu

No comments:


Sila Klik

Pages